de Salon: poŽzie aan huis

 

 

 

Najaar 2011 is de Salon gestart met zijn literaire activiteiten: middagen rond een poŽzie-thema.

 

Deze middagen worden, naar het voorbeeld van de negentiende-eeuwse literaire salon, gegeven bij Maja en Robert-Henk Zuidinga thuis, aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam.

 

Het doel is een literair onderwerp op toegankelijke wijze te bespreken in een informele sfeer.

 

 

 

de Salon

literaire activiteiten

 

 

 

 

Programma winter-voorjaar 2014 - 2015:

 

zondag 23 november 2014: Hadewijch en de mystieke poŽzie

zondag 28 december: de Zuidafrikaanse poŽzie

 

onder voorbehoud:

 

zondag 15 maart 2015: de rederijkersballade

zondag 26 april 2015: de poŽzie van liefde en geluk

 

 

De bijeenkomsten duren steeds van 14.00 uur tot 16.30 uur en kosten Ä 15,- per persoon.

 

Na afloop kunt u napraten en van gedachten wisselen bij een afternoon tea en een glas wijn.

 

 

15 maart 2015 

 

De rederijkersballade

 

De Franse of rederijkersballade is een interessante dichtvorm, die ontstaan is in de rederijkerstijd, in de 15de eeuw. Bekende makers van ballades in die tijd zijn o.m. Anthonis de Roovere en Anna Bijns.

 

De ballade is door de eeuwen heen geschreven blijven worden, zowel in Vlaanderen als in Nederland, tot nu aan toe. Het is daarmee, naast het sonnet, de enige dichtvorm die al zo lang beoefend wordt.

 

Tegenwoordig wordt de ballade veelal geschreven door de zogenoemde plezierdichters als Drs. P en Ivo de Wijs, maar ook enkele van de mooiste teksten die Lennaert Nijgh schreef voor Boudewijn de Groot zijn in de vorm van een ballade.

 

U krijgt een uitgebreide inleiding in de vormkenmerken en inhoudelijke aspecten van de ballade en wordt meegenomen op een reis door de geschiedenis van deze prachtige maar ondergewaardeerde versvorm.

 

 

Voor info over aanmelding en locatie:

zie Contact

 

26 april 2015

 

de PoŽzie van Liefde en Geluk

 

Geen onderwerp wordt in de poŽzie zo veel behandeld als de liefde, in al haar facetten: van de onbereikbare geliefde tot de vervulling van het begeerde (om met de dichter Bloem te spreken) en van extase tot peilloos verdriet, het gaat allemaal om de zoete oorlog van het minnen (om met Lennaert Nijgh te spreken).

 

Op deze middag komt dat hele spectrum ter sprake, te beginnen met Neerlands oudste dichtregels ("Hebban olla vogala...") tot de sonnetten van Jan Kal, en vele verrassingen daar tussenin.

 

Voor info over aanmelding en locatie:

zie Contact